Thursday, September 18, 2014

Euroopa Uneuuringute Ühingu kongress #22 – 3. päev

Kui Madis kolmandal päeval kontserdimajja jõudis, oli esimene ring unejutte juba lõppenud. Samas oli ajastus täpselt nii ideaalne, et sain enne järgmist sessiooni umbes 20 minutit privaatselt juttu puhuda ühe viimase aja produktiivsema kirgaste unenägude uuria M. Schredl-iga. Oli igati inspireeriv!

Taaskord käsitleti kõvasti mälu teemat. G. Albouy näitas erinevate ajupiirkondade (striaatum vs hippokampus) omavahelist "tantsu" mälujälgede loomisel ja kinnistamisel. Üllatav oli, et aeglastel õppijatel (ja vanuritel) ei olnud õppimise järgsest magamisest hilisemal meeldetuletamisel suuremat kasu!
Unustamist pidavat ka saama mõjutada...
D. Oudiette näitas, kuidas une ajal oma suva järgi magaja värskeid mälestusi reaktiveerida. Selleks kasutati õppimise ajal kaasnevaid helisid või aroome, mida presenteeriti ka magamise ajal - ja voila, "reaktiveeritud" mälujäljed olidki ärgates püsivamad. V. Sterpenich argumenteeris, et une ajal aktiveeritakse eelisjärjekorras emotsionaalseid ja tasuga seotud mälestusi. Juba tuttav nimi K. Hoedlmoser avardas oma protseduuriliste oskuste õpetamise paradigmat ja jõudis järeldusele, et kui õppida midagi üsnagi kasutut (nt vale paigutusega klaviatuuril trükkimist), nii on sooritus pärast magamist oluliselt HALVEM, kui ilma vahepealse uinakuta. Justkui üritaks uni meid päästa valesti õppimisest :) Kolmanda päeva sisse mahtus ka video-sessioon "Sound asleep", kus käsitleti erinevate unesalvestuste tõlgendamist muusika keelde.
Seosetu, aga tore pilt
M. Mermikides ja co lasid publikumile nihkesse läinud unetsükleid, uneapnoe orkestreeritud versiooni kui ka EEG droone. Eesmärgiks seletada pimedatele patsientidele nende unehäireid, anda klinitsistidele rohkem infot või teha niisama kunsti. Kuna tööd on aga väga värsked, siis praegusel hetkel millelegi reaalselt viidata kahjuks ei ole. A. Harvey andis päeva peakõne unest, vaimuhaigustest ja -tervisest. Parimaks lahenduseks suurimale hulgale muredele oleks tema sõnul multifunktsionaalne kognitiiv-käitumuslik teraapia. Käitumuslik pool tagab kiire algse efekti, kognitiivne pool annab pikaajalise muutuse.

Kokkuvõtteks: tasub olla valel ajal vales kohas, panna olulisi mälestusi paari helide või lõhnadega, mis su magamistoas ka öösiti esinevad ja muidugi magada hästi!

Neljas päev saab olema eriti pinev - teemadeks neurostimulatsioon ja unenäod, õhtul siinkirjutaja poster-ettekanne, mille tarvis juhendaja Jaan on juba publiku korralikult üles kütnud.

No comments:

Post a Comment